Szczep winorośli o nazwie Sauvignon Blanc to drugi, po Chardonnay, pod względem wielkości upraw biały szczep na świecie. Jego ojczyzną jest Francja, a nazwa pochodzi od słowa sauvage, czyli dziki, oraz blanc, czyli biały. Nazwę tę wiąże się z dziko rosnącymi krzewami winorośli, ale także z nieokiełznanym charakterem wina.
Szczep ten lubi klimat umiarkowany i chłodny, na przykład w Nowej Zelandii, czy Francji (Bordeaux i Dolina Loary). Daje wina o średniej budowie, dobrej kwasowości i atrakcyjnych aromatach. Sauvignon blanc jest uprawiany, z powodzeniem, w wielu regionach winiarskich świata, dając orzeźwiające, rześkie i wyraziste wina. W zależności od klimatu, aromat Sauvignon Blanc mieści się w szerokim spektrum smaków i zapachów, od wyraźnie trawiastego aż po słodkawy. Dominują aromaty pokrzyw, agrestu, trawy, zielonej papryki i szypułek pomidorów, często z nutami marakuji i cytrusów (skórki z cytryny, grapefruita).
Sauvignon Blanc, ze względu na bardzo charakterystyczny zapach, może zdominować aromat potrawy, dlatego warto zadbać o właściwy dobór wina do jedzenia. Dobrze sprawdzi się połączenie tego wina z białym mięsem, owocami morza, daniami kuchni azjatyckiej, słonymi serami (feta, ricotta, sery kozie), sałatami i daniami z ziołowymi sosami oraz aromatycznymi ziołowymi przyprawami. Pamiętajmy o wcześniejszym schłodzeniu wina do temperatury7-10 °C, przed podaniem. Przykładem bardzo dobrego Sauvignon Blanc, z nieoczywistego dla tego szczepu regionu, bo Jumilla w Hiszpanii, jest wino Exodo Azul.