Wino hiszpańskie szczepy win czerwonych i białych oraz regiony winiarskie.
Hiszpania posiada wiele regionów winiarskich, praktycznie na terenie całego kraju i bardzo zróżnicowane uprawy, które dają ciekawe, niepowtarzalne smaki i aromaty. Kraj słynie z doskonałych wina czerwone, głownie z królującego szczepu Tempranillo, dającego bardzo aromatyczne i owocowe wina, ale także Garnacha, Bobal i Monastrell. Z międzynarodowych czerwonych szczepów, popularnymi są Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah. Białe wina są często łagodne, o średnim alkoholu i kwasowości, powstają w większości ze szczepów winogron Macabeo, Verdejo, Albarino, ale także Chardonnay i Sauvignon Blanc, które w swoim hiszpańskim obliczu pokazuje swoją uwodzicielską i ciepłą stronę, nie tracąc przy tym znanego każdemu charakteru.
Najsłynniejsze regiony winiarskie Hiszpanii to Rioja , Ribera del Duero, w tym regionie wina często są delikatniejsze i bardziej owocowe niż w Rioja, Jumilla ze swoimi pełnymi, treściwymi winami, o niskiej kwasowości, Navarra, Cava, Penedes, Priorat, Valdepenas i La Mancha.
Podział win hiszpańskich starzonych w dębowej beczce.
Wino hiszpańskie możemy rozróżnić na podstawie oficjalnej kwalifikacji według kryterium pochodzenia, ale także według okresu dojrzewania wina czerwonego, co jest bardzo użyteczną wskazówką przy zakupie wina. Zaczynając od wina młodego – Joven, poprzez Crianza – wino dojrzewające minimum pół roku w dębowych beczkach i półtora roku w butelkach, Reserva – przynajmniej rok w beczce i dwa lata w butelce, Gran Reserva to wina starzone w beczce minimum półtora roku i cztery lata w butelce. W winach białych Fermentado En Barrica oznacza, że to wino także dojrzewało w beczkach.
Wina hiszpańskie z powodu swojej różnorodności daje możliwość przejścia przez wszystkie hiszpańskie regiony winiarskie bez obawy, że będzie to nudna podróż i podobne smaki.