55,00 zł
Cena regularna:
59,00 zł
55,00 zł
Cena regularna:
59,00 zł
36,00 zł
Cena regularna:
39,00 zł
69,00 zł
Cena regularna:
79,00 zł
99,00 zł
Cena regularna:
109,00 zł
59,00 zł
Już w czasach starożytnych Francja słynęła z uprawy winorośli. To właśnie stąd pochodzą takie odmiany jak chardonnay, cabernet sauvignon czy merlot. Położenie geograficzne tego kraju, klimat i gleby dają szerokie możliwości zróżnicowania upraw, a tym samym produkcji win wytrawnych, półwytrawnych, słodkich i półsłodkich o bogatym wyborze smaków i aromatów. Takie właśnie są francuskie wina - różnorodne pod wieloma względami.
Klasyfikacja win francuskich
Niezależnie od kraju produkcji, napoje te są dostępne w wersji wytrawnej, półwytrawnej, słodkiej półsłodkiej. Obowiązuje również podział na czerwone, białe i różowe. Mamy tutaj jednak dodatkowo do czynienia z klasyfikacją według systemu francuskiego. Najczęściej można się spotkać z takimi kategoriami, jak:
- vin te table (stołowe),
- vin de pays (regionalne),
- klasy VDQS (pochodzące z wyróżnionych regionów, które jeszcze nie uzyskały statusu samodzielnej apelacji),
- oznaczone apelacją AOC (spełniające rygorystyczne normy produkcyjne i odwołujące się do tradycji).
Warto dodać, że Francja produkuje głównie napoje wytrawne, aczkolwiek oczywiście powstają tu również napoje półwytrawne, słodkie i półsłodkie - również w wersji musującej.
Najważniejsze regiony winiarskie we Francji
Ten kraj słynie z różnorodności geograficznej winnic. Najpopularniejsze regiony winne to Bordeaux, Burgundia, Prowansja, Szampania, Langwedocja, Alzacja, Dolina Loary, Jura, Beaujolais, Dolina Rodanu i nie tylko. Znaczna część Francji to winnice, a w każdej z nich uprawia się nieco inne szczepy – ze względu na warunki klimatyczne. To właśnie z Bordeaux pochodzą znane chyba na całym świecie francuskie wina czerwone cabernet sauvignon czy merlot. Natomiast Burgundia słynie ze szczepu pinot noir oraz chardonnay. Z kolei Szampania to ojczyzna alkoholowych napojów musujących - co ciekawe, to najchłodniejszy region winiarski Francji.
Jak serwować wina francuskie?
Niezmiennie obowiązują uniwersalne zasady. Przykładowo: wina francuskie wytrawne, bez względu na kolor, świetnie komponują się z serami, grzybami, dziczyzną. Natomiast wina francuskie półwytrawne sprawdzą się w towarzystwie ryb, makaronów, a także wielu przystawek czy deserów.