DARMOWA WYSYŁKA DLA ZAMÓWIEŃ OD 290 PLN                DORADCA TEL 795 205 046

Granfesta wine selection
Aby móc przeglądać produkty w naszym sklepie musisz mieć co najmniej 18 lat.

Potwierdź swój wiek poniżej lub opuść stronę.

opuść strone

Darmowa dostawa już od 290 PLN

 
Opcje przeglądania
Promocje
Piantaferro Primitivo Puglia IGT
Piantaferro Primitivo Puglia IGT

36,00 zł

Cena regularna: 39,00 zł

Najniższa cena: 36,00 zł
szt.
Zestaw 6 win "Proste przyjemności"
Zestaw 6 win "Proste przyjemności"

219,00 zł

Cena regularna: 231,00 zł

Najniższa cena: 209,00 zł
Piantaferro Chianti DOCG
Piantaferro Chianti DOCG

39,00 zł

Cena regularna: 45,00 zł

Najniższa cena: 39,00 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Wina słodkie

Wytwarzane z winogron produkty alkoholowe o wyższej zawartości cukru resztkowego to grupa, która obejmuje szeroki wachlarz artykułów różniących się metodami produkcji i charakterystyką smakową. Wina słodkie białe, czerwone i różowe, bo o nich mowa, stanowią częsty wybór konsumpcyjny, gdyż ich delikatność oraz subtelność komponuje się z wieloma potrawami.

Charakterystyka win słodkich

W procesie ich produkcji często dochodzi do zatrzymania fermentacji alkoholowej, co pozwala na zachowanie naturalnej słodyczy winogron. Alternatywnie, wina słodkie mogą być one słodzone poprzez dodanie moszczu lub cukru po fermentacji. Metody te pozwalają na uzyskanie produktów o bogatym bukiecie aromatycznym, w którym dominują nuty owocowe, kwiatowe, a czasem nawet miodowe czy przyprawowe.

Rodzaje win słodkich

  • spokojne - to zdecydowanie najszersza kategoria, gdyż wśród nich znajdują się zarówno wina białe słodkie i czerwone, jak i różowe (czyli o różnych kolorach). Powstają z różnych szczepów winogron;
  • wzmocnione, takie jak Porto czy Sherry, które uzyskuje się poprzez dodanie spirytusu winnego do fermentującego moszczu;
  • musujące - ich przykładem może być, chociażby Prossecco czy też 47 Anno Domini Moscato IGT od Rinomata Cantina Tombacco. Charakteryzują się obecnością dwutlenku węgla, który powstaje w procesie naturalnej, tzw. drugiej fermentacji.

Zastosowania kulinarne

Wina słodkie białe, czerwone lub różowe są bardzo często wykorzystywane w kuchni zarówno jako akompaniament do różnych potraw, jak i składnik wielu dań. Doskonale wzbogacają smak:

  • deserów, zwłaszcza tych na bazie owoców, ciast z kremem czy tortów czekoladowych;
  • ostrych potraw, gdzie kontrast między słodyczą produktu a ostrością dania tworzy harmonię smaków;
  • serów pleśniowych, z którymi tworzą klasyczne połączenie, podkreślając bogactwo aromatów.

Wina białe słodkie, różowe i czerwone są również podawane w wielu restauracjach lub znajdują zastosowanie jako część degustacji, pozwalając na poznawanie różnorodności szczepów winogron, z których powstają. Stanowią również wybór na specjalne okazje spędzane zarówno w większym gronie, jak i podczas intymniejszych spotkań.

Dobre wina czerwone

Dobre wina białe

Wina w promocji

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl