DARMOWA WYSYŁKA DLA ZAMÓWIEŃ OD 290 PLN                DORADCA TEL 795 205 046

Granfesta wine selection
Aby móc przeglądać produkty w naszym sklepie musisz mieć co najmniej 18 lat.

Potwierdź swój wiek poniżej lub opuść stronę.

opuść strone

Darmowa dostawa już od 290 PLN

 
Promocje
Zestaw 6 win "Intensywne smaki"
Zestaw 6 win "Intensywne smaki"

229,00 zł

Cena regularna: 238,00 zł

Najniższa cena: 229,00 zł
szt.
Zestaw 6 win "Nieoszlifowane diamenty"
Zestaw 6 win "Nieoszlifowane diamenty"

479,00 zł

Cena regularna: 514,00 zł

Najniższa cena: 449,00 zł
szt.
Piantaferro Primitivo Puglia IGT
Piantaferro Primitivo Puglia IGT

36,00 zł

Cena regularna: 39,00 zł

Najniższa cena: 36,00 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Wina białe wytrawne

Produkcja tego rodzaju napojów alkoholowych rozpoczyna się od wyboru odpowiednich odmian winogron, które są zbierane w określonym momencie dojrzewania. Następnie winogrona są delikatnie przetwarzane, aby uniknąć nadmiernej ekstrakcji tanin, aby białe wina wytrawne zachowały lekki charakter. Fermentacja odbywa się w niskich temperaturach, co skutkuje powolnym uwalnianiem aromatów i zachowaniem charakterystycznych nut owocowych. Często stosuje się również fermentację malolaktyczną, aby złagodzić kwasowość wina. Po fermentacji wina są starzone, często w stalowych zbiornikach. Ten etap pozwala zachować ich świeżość i czystość aromatu. W niektórych przypadkach dojrzewanie w beczkach z dębu francuskiego dodaje subtelnych nut wanilii i przypraw.

Charakterystyka smaku i aromatu białych win wytrawnych

Białe wina wytrawne charakteryzują się one jasną, często słomkową barwą oraz bogatym bukietem aromatów, w którym dominują nuty cytrusowe, zielone jabłka, kwiaty i czasami delikatne akcenty ziołowe. W smaku są lekkie, ale jednocześnie wyraziste, z dobrze zbalansowaną kwasowością, która nadaje im świeżość. Często można wyczuć również mineralne komponenty. W zależności od regionu i techniki produkcji niektóre białe wina wytrawne mogą również posiadać subtelne nuty dębowe, które są wynikiem starzenia w beczkach.

Sposoby podawania białych win wytrawnych

Białe wina wytrawne powinny być serwowane w temperaturze 8-10°C. Podaje się je z różnymi potrawami, takimi jak owoce morza (ostrygi czy krewetki), z lekkimi daniami z drobiu, delikatnymi rybami czy sałatkami. W zależności od charakterystyki konkretnego wina można je również serwować w nieco wyższej temperaturze, 10-12°C, do pieczonych ryb czy białego mięsa.

Winnice produkujące białe wina wytrawne

Białe wina wytrawne są produkowane przez różne winnice na całym świecie. W Europie najwięcej winnic, które zajmują się produkcją tego rodzaju wina, znajduje się we Francji, Włoch, Hiszpanii i Portugalii. Należą do nich m.in. winnica La Grange, położona w sercu Langwedocji we Francji, włoska winnica Rinomata Cantina Tombacco oraz Pasetti z regionu Abruzja, portugalska Casa Relvas w Alentejo oraz Chateau Ollieux Romanis zlokalizowana we Francji.

Dobre wina czerwone

Dobre wina białe

Wina w promocji

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium