DARMOWA WYSYŁKA DLA ZAMÓWIEŃ OD 290 PLN                DORADCA TEL 795 205 046

Granfesta wine selection
Aby móc przeglądać produkty w naszym sklepie musisz mieć co najmniej 18 lat.

Potwierdź swój wiek poniżej lub opuść stronę.

opuść strone

Darmowa dostawa już od 290 PLN

 
Promocje
Chateau Ollieux Romanis Cuvee Prestige AOC Corbieres
Chateau Ollieux Romanis Cuvee Prestige AOC Corbieres

89,00 zł

Cena regularna: 99,00 zł

Najniższa cena: 85,00 zł
szt.
Zestaw 6 win "Gwiazdy Granfesta"
Zestaw 6 win "Gwiazdy Granfesta"

299,00 zł

Cena regularna: 340,00 zł

Najniższa cena: 299,00 zł
szt.
Delampa Seleccion DOP Jumilla
Delampa Seleccion DOP Jumilla

36,00 zł

Cena regularna: 39,00 zł

Najniższa cena: 36,00 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Wina białe wytrawne

Produkcja tego rodzaju napojów alkoholowych rozpoczyna się od wyboru odpowiednich odmian winogron, które są zbierane w określonym momencie dojrzewania. Następnie winogrona są delikatnie przetwarzane, aby uniknąć nadmiernej ekstrakcji tanin, aby białe wina wytrawne zachowały lekki charakter. Fermentacja odbywa się w niskich temperaturach, co skutkuje powolnym uwalnianiem aromatów i zachowaniem charakterystycznych nut owocowych. Często stosuje się również fermentację malolaktyczną, aby złagodzić kwasowość wina. Po fermentacji wina są starzone, często w stalowych zbiornikach. Ten etap pozwala zachować ich świeżość i czystość aromatu. W niektórych przypadkach dojrzewanie w beczkach z dębu francuskiego dodaje subtelnych nut wanilii i przypraw.

Charakterystyka smaku i aromatu białych win wytrawnych

Białe wina wytrawne charakteryzują się one jasną, często słomkową barwą oraz bogatym bukietem aromatów, w którym dominują nuty cytrusowe, zielone jabłka, kwiaty i czasami delikatne akcenty ziołowe. W smaku są lekkie, ale jednocześnie wyraziste, z dobrze zbalansowaną kwasowością, która nadaje im świeżość. Często można wyczuć również mineralne komponenty. W zależności od regionu i techniki produkcji niektóre białe wina wytrawne mogą również posiadać subtelne nuty dębowe, które są wynikiem starzenia w beczkach.

Sposoby podawania białych win wytrawnych

Białe wina wytrawne powinny być serwowane w temperaturze 8-10°C. Podaje się je z różnymi potrawami, takimi jak owoce morza (ostrygi czy krewetki), z lekkimi daniami z drobiu, delikatnymi rybami czy sałatkami. W zależności od charakterystyki konkretnego wina można je również serwować w nieco wyższej temperaturze, 10-12°C, do pieczonych ryb czy białego mięsa.

Winnice produkujące białe wina wytrawne

Białe wina wytrawne są produkowane przez różne winnice na całym świecie. W Europie najwięcej winnic, które zajmują się produkcją tego rodzaju wina, znajduje się we Francji, Włoch, Hiszpanii i Portugalii. Należą do nich m.in. winnica La Grange, położona w sercu Langwedocji we Francji, włoska winnica Rinomata Cantina Tombacco oraz Pasetti z regionu Abruzja, portugalska Casa Relvas w Alentejo oraz Chateau Ollieux Romanis zlokalizowana we Francji.

Dobre wina czerwone

Dobre wina białe

Wina w promocji

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl