55,00 zł
Cena regularna:
59,00 zł
79,00 zł
Cena regularna:
89,00 zł
36,00 zł
Cena regularna:
39,00 zł
36,00 zł
Cena regularna:
39,00 zł
Napoje powstające z winogron z winnic położonych w różnych częściach świata różnią się pod wieloma względami. Podstawowy podział obejmuje wina wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie. W tym miejscu przyjrzymy się wariantom wytrawnym. Występują one w postaci czerwonej, białej i różowej, a ich cena może sięgać od kilkunastu złotych do nawet kilkuset tysięcy złotych!
Wino wytrawne – czyli jakie?
W przypadku tego rodzaju napoju wytrawność odnosi się do stopnia odfermentowania i braku bądź też znikomej ilości cukru. Oznacza to dość ciężki, pozbawiony słodyczy smak. Oczywiście istnieją też lżejsze w odbiorze odmiany. Dostępne są wina wytrawne białe, czerwone, różowe, także w wersji musującej. Powstają one w winnicach na całym świecie i każde z nich, choć należy do tej samej kategorii napojów winnych, wyróżnia się innym smakiem i aromatem.
Do najpopularniejszych szczepów tych napojów winnych należą Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Riesling, Chardonnay i nie tylko.
Jak serwować wino czerwone?
Istnieją ogólne zasady dotyczące temperatury podawanego napoju z winorośli, rodzaju kieliszków czy też towarzystwa potraw. Najważniejsze jednak jest, żeby zawsze kierować się indywidualnymi preferencjami. Wina czerwone wytrawne świetnie komponują się z cięższymi, mięsnymi daniami, a także popularnymi deskami serów. Ciekawe połączenie tworzą również z pikantnymi potrawami. Białe natomiast pasują do ryb, owoców morza, sałatek czy lekkich mięs. Z kolei wino różowe wytrawne dobrze smakuje solo lub z deserem - tak samo jak odmiana biała.
Jeśli natomiast chodzi o temperaturę podawania, to zaleca się serwowanie czerwonego wina wytrawnego w temperaturze około 18 stopni Celsjusza. Natomiast odmiany białe czy różowe lepiej smakują w wersji schłodzonej do około 10 stopni Celsjusza lub troszkę chłodniejsze. A co z kieliszkami? Tutaj patrzymy na kolor napoju i na tej podstawie dobieramy kształt i rodzaj szkła. Ogólna zasada mówi, że do czerwonych napojów wybieramy większe i wyższe kieliszki niż do białych i różowych odmian.