47 AD Prosecco DOC
Białe, organiczne, wegańskie, półwytrawne, lekko musujące wino z 2022 roku, ze szczepu Glera, pochodzące z regionu Veneto we Włoszech.
Wysyłka w: 3 dni
Produkowane w północno-wschodniej części Włoch, w regionach Veneto i Friuli-Venezia Giulia, wino musujące – prosecco. Cechą charakterystyczną tego gatunku jest łagodność, lekkość i aromatyczność. W dużej mierze jest to zasługa wykorzystanych szczepów winogron – zwanych glera. Na rynku występuje wiele napojów z tego gatunku i dostępne są one w szerokim zakresie cenowym. Należy jednak pamiętać, że prawdziwe prosecco to jedynie to, które pochodzi z włoskich regionów Veneto i Friuli-Venezia Giulia.
Co warto wiedzieć o prosecco?
Napoje te często bywają mylone z szampanem. Jest to błąd, ponieważ w przypadku tego gatunku fermentacja zachodzi w zbiornikach ciśnieniowych i dopiero gotowe wino prosecco przelewane jest do butelek (metoda Martinottiego). Jeśli chodzi o szampany natomiast, to proces fermentacji zachodzi bezpośrednio w butelce.
Prosecco występuje w 4 rodzajach (podział na podstawie zawartości cukru resztkowego), tj.:
- brut,
- extra-brut,
- dry,
- extra-dry.
W zależności od indywidualnych preferencji oraz odmiany tego wina, można je pić jako aperitif, jak i do deserów, owoców morza, deski serów czy białych ryb. Często serwowane jest nie tylko solo, ale też z dodatkiem mrożonych owoców, wykorzystywane jest również jako baza do różnego rodzaju drinków. Zalecane jest podawanie napoju schłodzonego do kilku stopni, choć często serwowany jest także w temperaturze bliskiej zeru. Jeśli natomiast chodzi o kieliszki do prosecco, to najlepiej wybrać te, które są przeznaczone do tego rodzaju alkoholu, tj. wąskie i podłużne - będące połączeniem szkła do wina białego i szampana.
Czy prosecco zawsze jest gazowane?
Ten rodzaj alkoholu zazwyczaj kojarzony jest z tzw. bąbelkami. Nie każdy jednak wie, że istnieją też odmiany bez gazu, tj. tranquilllo. Pośrednią opcję stanowi frizzante, natomiast najbardziej gazowana jest odmiana spumante.
Zespół Granfesta tworzą ludzie, którzy posiadają ogromną wiedzę na temat pochodzenia oraz właściwości różnych gatunków win. Chętnie się tą wiedzą dzielimy na naszej stronie internetowej.