Granfesta wine selection
Aby móc przeglądać produkty w naszym sklepie musisz mieć co najmniej 18 lat.

Potwierdź swój wiek poniżej lub opuść stronę.

opuść strone
Promocje
Delampa Centenario DOP Jumilla
Delampa Centenario DOP Jumilla
79,00 zł 64,00 zł
szt.
Delampa Seleccion DOP Jumilla
Delampa Seleccion DOP Jumilla
33,00 zł 29,00 zł
szt.
Tombacco Aglianico Del Beneventano IGT
Tombacco Aglianico Del Beneventano IGT
44,00 zł 39,00 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Wina czerwone

Powstają z ciemnych odmian tej życiodajnej rośliny, której skórki barwią nektar w procesie maceracji. Charakterystyczne szczepy dla win z południa Europy to: touriga nacional w Portugalii, tempranillo w Hiszpanii, cabernet franc we Francji i primitivo we Włoszech. Sprawdź, które z nich najlepiej wpisuje się w Twój gust!

Wina czerwone półwytrawne, wytrawne, słodkie – charakterystyka

Nazywamy je czerwonymi, ale prawda jest taka, że odmiana ta może przybierać najróżniejsze odcienie: od ciemnokrwistej czerwieni, przez purpurę i fiolet, aż po rubinowe, wiśniowe i ceglaste tony. Czemu zawdzięczamy ich charakterystyczny, nierzadko cierpki i gorzki posmak? Głównie garbnikom - związkom organicznym, które zapewniają naturalną konserwację takim produktom spożywczym jak herbata, kawa, sery, czy właśnie wino.

W ich bukietach, w zależności od odmiany, rozpoznamy smak świeżych lub suszonych owoców, czekolady, przypraw korzennych i ziół, a także drzewne, dymne i zwierzęce aromaty.

Im większa ekspozycja moszczu na bogate w garbniki skórki i pestki, tym ciemniejsza barwa i cięższy charakter napoju. To smaki dla prawdziwych koneserów - na początek swojej sommelierskiej przygody warto zapewne celować w nieco lżejsze odmiany i stopniowo przyzwyczajać się do bardziej gorzkawych i szorstkich nut.

Jak i w czym podawać wina czerwone półsłodkie, słodkie, wytrawne?

Każde z nich zaleca się przechowywać w temperaturze pokojowej i ewentualnie schłodzić na krótko przed spożyciem. Na doświadczanie pełni smaków i aromatów danego szczepu pozwala zazwyczaj 15-18 stopni Celsjusza. Młodsze i lżejsze roczniki zazwyczaj podaje się w nieco niższej temperaturze niż starsze.

Jeśli masz już butelkę swojego ulubionego napoju – upewnij się, że dysponujesz także odpowiednimi naczyniami do jego zaserwowania. Takie kieliszki charakteryzuje wyraźnie szersza czasza i dłuższa nóżka.

I... z czym je podawać?

Nie sztuką jest kupić dobrą butelkę wytrawnego lub półsłodkiego napoju - sztuką jest zaserwować go tak, by doskonale współgrał z innymi smakami i aromatami.

Wino czerwone wytrawne i półwytrawne świetnie pasuje do:

  • mięs i wędlin,
  • dań z grilla,
  • dań kuchni włoskiej,
  • deski serów.

A co z odmianami słodkimi? Wino czerwone słodkie doskonale sprawdzi się do deserów (lodów, ciast, tart itd.) oraz do samodzielnej degustacji.

W opisie każdego produktu dostępnego na naszej stronie znajdziesz wskazówki dotyczące przechowywania oraz podawania produktu. Dzięki nim unikniesz towarzyskiego faux pas i będziesz mógł w pełni celebrować potencjał każdego ze szczepów.

Dobre wina czerwone

Dobre wina białe

Wina w promocji

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl