



36,00 zł
Cena regularna:
39,00 zł

39,00 zł
Cena regularna:
42,00 zł

33,00 zł
Cena regularna:
39,00 zł
Różnią się przede wszystkim kolorem i stopniem wytrawności, a ich cechą wspólną jest nasycenie dwutlenkiem węgla (w różnym stopniu). Wina musujące – bo o nich mowa – powstają we Francji, a także w Hiszpanii, Włoszech, Niemczech, Anglii i nie tylko. Są one produkowane również poza Europą, między innymi w Australii oraz Ameryce.
Jak powstają wina musujące?
Ten rodzaj napojów wyróżnia się charakterystycznymi “bąbelkami”. Powstają one w procesie fermentacji wtórnej, która zachodzi w butelce lub zbiorniku. Dwutlenek węgla nie uchodzi swobodnie, dzięki czemu powstaje wino musujące. Co ciekawe, gaz ten może być również dodany sztucznie.
Jak smakuje wino musujące?
Smak i aromat zależą od wielu czynników. To przede wszystkim kwestia regionu, z którego pochodzą owoce wykorzystane do produkcji wina musującego. Nie bez znaczenia jest również sposób, w jaki dochodzi do nasycenia dwutlenkiem węgla. W efekcie dostępne są napoje wytrawne, półwytrawne, słodkie oraz półsłodkie w wersji białej, różowej bądź czerwonej. Z nutą cytryny, melona, jabłka, pomarańczy, róży, banana... Wina musujące, ze względu na różnorodność smaków i aromatów, świetnie komponują się z wieloma potrawami, sprawdzą się także jako aperitif.
Jak serwować wina musujące?
Napoje te kojarzą się przede wszystkim z wznoszeniem toastów podczas ważnych okoliczności. Jednak można je również serwować jako aperitif, a także dodatek do owoców morza, ryb, drobiu, sałatek, sushi i deserów. Zalecana temperatura podawania to kilka stopni Celsjusza. Należy przy tym pamiętać, żeby nie chłodzić wina musującego w zamrażarce. Dla schłodzenia tych napojów najlepiej skorzystać z pojemnika z zimną wodą i lodem, można je również przechowywać w lodówce. Jeśli natomiast chodzi o rodzaj szkła, to polecane są kieliszki smukłe i wysokie.
Warto ponadto zwrócić uwagę na sposób nalewania tego napoju. Czynność tę należy wykonać delikatnie, żeby uniknąć nadmiernego spienienia i wypłynięcia piany z kieliszka. A przy otwieraniu warto mocno trzymać butelkę oraz korek bądź nakrętkę, by nie doszło do wystrzelenia z ogromną prędkością.