Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier) już od 200,00 zł.
Granfesta wine selection
Aby móc przeglądać produkty w naszym sklepie musisz mieć co najmniej 18 lat.

Potwierdź swój wiek poniżej lub opuść stronę.

opuść strone

Promocje
Chateau Ollieux Romanis Cuvee Classique Blanc AOC Corbieres
Chateau Ollieux Romanis Cuvee Classique Blanc AOC Corbieres

55,00 zł

Cena regularna: 59,00 zł

Najniższa cena: 55,00 zł
szt.
Zestaw 6 win "Biały bal"
Zestaw 6 win "Biały bal"

239,00 zł

Cena regularna: 254,00 zł

Najniższa cena: 249,00 zł
szt.
Zestaw 6 win "Nieoszlifowane diamenty"
Zestaw 6 win "Nieoszlifowane diamenty"

439,00 zł

Cena regularna: 484,00 zł

Najniższa cena: 439,00 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Wszystkie wina

Białe, czerwone, różowe, wytrawne, półwytrawne, słodkie, półsłodkie - napoje z winorośli występują w różnych odmianach. Ich smak zależy od wielu czynników. To przede wszystkim proces produkcji, ale też warunki panujące w winnicy. Mowa między innymi o nasłonecznieniu, rodzaju gleby, temperaturze, lokalnej roślinności i nie tylko. Winnice, w których powstają wina, zlokalizowane są w różnych miejscach świata. Wiele z nich znajduje się w Europie, głównie we Włoszech oraz w Hiszpanii, Portugalii i Francji.

Wina wytrawne, półwytrawne, słodki i półsłodkie

Napoje z winorośli dzielimy według różnych kryteriów. Jednym z najbardziej popularnych jest podział ze względu na zawartość cukru. Najmniejsze jego ilości znajdują się w odmianach wytrawnych, nieco więcej w półwytrawnych. Jak sama nazwa może wskazywać, znacznie więcej tego składnika znajdziemy natomiast w napojach półsłodkich oraz słodkich. Taki podział dotyczy win niemusujących. W przypadku odmian musujących dodatkowo wyróżnia się między innymi warianty bardzo wytrawne.

Białe, czerwone i różowe

Równie popularny jest podział według koloru napoju. Co ciekawe, niekoniecznie białe wina powstają z jasnych odmian winogron (choć tak jest w większości przypadków). Do ich produkcji używa się też tych samych, ciemnych owoców co do wyrobu napojów czerwonych. Ostateczna barwa nie zależy bowiem od wykorzystanych surowców, ale od procesu produkcji - liczy się czas, w którym skórki owoców zostaną oddzielone od wyciśniętego soku.

Jak serwować wina?

Bardzo istotna jest temperatura podawanego napoju. Wina białe i różowe zaleca się podawać po wcześniejszym schłodzeniu, natomiast optymalna temperatura odmian czerwonych to 15-18 stopni Celsjusza. Oczywiście każdy napój ma inne właściwości, dlatego przed podaniem warto zapoznać się z zalecanym sposobem serwowania dla konkretnego wina. Informacje na ten temat znajdują się na etykietach produktów oraz na stronach producentów.

Zespół Granfesta tworzą ludzie, którzy znają się na historii i właściwościach tych napojów - w razie pytań chętnie podzielimy się swoją wiedzą.

Dobre wina czerwone

Dobre wina białe

Wina w promocji

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium