



55,00 zł
Cena regularna:
59,00 zł

65,00 zł
Cena regularna:
75,00 zł

49,00 zł
Cena regularna:
55,00 zł

89,00 zł
Cena regularna:
99,00 zł
Białe, czerwone, różowe, wytrawne, półwytrawne, słodkie, półsłodkie - napoje z winorośli występują w różnych odmianach. Ich smak zależy od wielu czynników. To przede wszystkim proces produkcji, ale też warunki panujące w winnicy. Mowa między innymi o nasłonecznieniu, rodzaju gleby, temperaturze, lokalnej roślinności i nie tylko. Winnice, w których powstają wina, zlokalizowane są w różnych miejscach świata. Wiele z nich znajduje się w Europie, głównie we Włoszech oraz w Hiszpanii, Portugalii i Francji.
Wina wytrawne, półwytrawne, słodki i półsłodkie
Napoje z winorośli dzielimy według różnych kryteriów. Jednym z najbardziej popularnych jest podział ze względu na zawartość cukru. Najmniejsze jego ilości znajdują się w odmianach wytrawnych, nieco więcej w półwytrawnych. Jak sama nazwa może wskazywać, znacznie więcej tego składnika znajdziemy natomiast w napojach półsłodkich oraz słodkich. Taki podział dotyczy win niemusujących. W przypadku odmian musujących dodatkowo wyróżnia się między innymi warianty bardzo wytrawne.
Białe, czerwone i różowe
Równie popularny jest podział według koloru napoju. Co ciekawe, niekoniecznie białe wina powstają z jasnych odmian winogron (choć tak jest w większości przypadków). Do ich produkcji używa się też tych samych, ciemnych owoców co do wyrobu napojów czerwonych. Ostateczna barwa nie zależy bowiem od wykorzystanych surowców, ale od procesu produkcji - liczy się czas, w którym skórki owoców zostaną oddzielone od wyciśniętego soku.
Jak serwować wina?
Bardzo istotna jest temperatura podawanego napoju. Wina białe i różowe zaleca się podawać po wcześniejszym schłodzeniu, natomiast optymalna temperatura odmian czerwonych to 15-18 stopni Celsjusza. Oczywiście każdy napój ma inne właściwości, dlatego przed podaniem warto zapoznać się z zalecanym sposobem serwowania dla konkretnego wina. Informacje na ten temat znajdują się na etykietach produktów oraz na stronach producentów.
Zespół Granfesta tworzą ludzie, którzy znają się na historii i właściwościach tych napojów - w razie pytań chętnie podzielimy się swoją wiedzą.