Tombacco Pecorino Terre di Chieti IGT
Białe, wytrawne wino z 2022 roku, ze szczepu Pecorino, pochodzące z regionu Abruzja we Włoszech.
Wysyłka w: 3 dni
Piantaferro Chianti DOCG
Czerwone, wytrawne wino, z 2021 roku, ze szczepu Sangiovese, pochodzące z Toskanii we Włoszech.
Wysyłka w: 3 dni
47 AD Chardonnay DOC Venezia
Białe, organiczne, wegańskie, wytrawne, wino z 2022 roku, ze szczepu Chardonnay, pochodzące z regionu Treviso i Wenecja we Włoszech.
Wysyłka w: 3 dni
Piantaferro Primitivo Puglia IGT
Czerwone, półwytrawne wino, z 2022 roku, ze szczepu Primitivo, pochodzące z regionu Apulia we Włoszech.
Wysyłka w: 3 dni
Tombacco Aglianico Del Beneventano IGT
Czerwone, wytrawne wino, z 2021 roku, ze szczepu Aglianico, pochodzące z regionu Kampania we Włoszech.
Wysyłka w: 3 dni
Piantaferro Primitivo di Manduria DOC
Czerwone, półslodkie wino, z 2020 roku, ze szczepu Primitivo, pochodzące z regionu Apulia we Włoszech.
Wysyłka w: 3 dni
47 AD Prosecco DOC
Białe, organiczne, wegańskie, półwytrawne, lekko musujące wino z 2022 roku, ze szczepu Glera, pochodzące z regionu Veneto we Włoszech.
Wysyłka w: 3 dni
Tombacco Biferno Rosso Riserva DOC
Czerwone wino, wytrawne, z 2017 roku, ze szczepów Montepulciano 80% i Aglianico 20%, pochodzące z regionu Molise we Włoszech.
Wysyłka w: 3 dni
Tombacco Rosso Piceno DOC
Czerwone, wytrawne, organiczne wino, z 2020 roku, to blend Montepulcino i Sangiovese, pochodzące z regionu Marche we Włoszech.
Wysyłka w: 3 dni
Białe, czerwone, różowe, wytrawne, półwytrawne, słodkie, półsłodkie - napoje z winorośli występują w różnych odmianach. Ich smak zależy od wielu czynników. To przede wszystkim proces produkcji, ale też warunki panujące w winnicy. Mowa między innymi o nasłonecznieniu, rodzaju gleby, temperaturze, lokalnej roślinności i nie tylko. Winnice, w których powstają wina, zlokalizowane są w różnych miejscach świata. Wiele z nich znajduje się w Europie, głównie we Włoszech oraz w Hiszpanii, Portugalii i Francji.
Wina wytrawne, półwytrawne, słodki i półsłodkie
Napoje z winorośli dzielimy według różnych kryteriów. Jednym z najbardziej popularnych jest podział ze względu na zawartość cukru. Najmniejsze jego ilości znajdują się w odmianach wytrawnych, nieco więcej w półwytrawnych. Jak sama nazwa może wskazywać, znacznie więcej tego składnika znajdziemy natomiast w napojach półsłodkich oraz słodkich. Taki podział dotyczy win niemusujących. W przypadku odmian musujących dodatkowo wyróżnia się między innymi warianty bardzo wytrawne.
Białe, czerwone i różowe
Równie popularny jest podział według koloru napoju. Co ciekawe, niekoniecznie białe wina powstają z jasnych odmian winogron (choć tak jest w większości przypadków). Do ich produkcji używa się też tych samych, ciemnych owoców co do wyrobu napojów czerwonych. Ostateczna barwa nie zależy bowiem od wykorzystanych surowców, ale od procesu produkcji - liczy się czas, w którym skórki owoców zostaną oddzielone od wyciśniętego soku.
Jak serwować wina?
Bardzo istotna jest temperatura podawanego napoju. Wina białe i różowe zaleca się podawać po wcześniejszym schłodzeniu, natomiast optymalna temperatura odmian czerwonych to 15-18 stopni Celsjusza. Oczywiście każdy napój ma inne właściwości, dlatego przed podaniem warto zapoznać się z zalecanym sposobem serwowania dla konkretnego wina. Informacje na ten temat znajdują się na etykietach produktów oraz na stronach producentów.
Zespół Granfesta tworzą ludzie, którzy znają się na historii i właściwościach tych napojów - w razie pytań chętnie podzielimy się swoją wiedzą.