Delampa Seleccion DOP Jumilla
Czerwone, wytrawne wino, z 2021 roku, to w 100% Monastrell, pochodzące z regionu Jumilla w Hiszpanii.
Wysyłka w: 3 dni
La Grange Tradition Prat Bibal AOP Languedoc
Czerwone, wytrawne wino, z 2019 roku, jest mieszanką Grenache 40%, Shiraz 35% i Mourvedre 25%, pochodzi z regionu Langwedocji we Francji.
Wysyłka w: 3 dni
Delampa 50 Anos DOP Jumilla
Czerwone, wytrawne wino, z 2018 roku, w 100% Monastrell, pochodzące z regionu Jumilla w Hiszpanii.
Wysyłka w: 3 dni
Delampa Autor DOP Jumilla
Czerwone, wytrawne wino, z 2020 roku, to w 100% Monastrell, pochodzące z regionu Jumilla w Hiszpanii.
Wysyłka w: 3 dni
La Grange Tradition Pabiro IGP Cotes de Thongue
Białe, wytrawne wino, z 2022 roku, to cuvee Chardonnay i Sauvignon Blanc, pochodzące z regionu Langwedocji we Francji.
Wysyłka w: 3 dni
Castalides Reserve AOP
Czerwone wino wytrawne, z 2018 roku, jest blendem Grenache Noir i Mourvedre, pochodzące z regionu Langwedocji we Francji.
Wysyłka w: 3 dni
Rondeur Appasimento Pays d'Oc IGP
Czerwone, wytrawne wino, z 2020 roku, jest blendem GSM (Grenache, Shiraz, Mourvedre), pochodzące z regionu Langwedocji we Francji.
Wysyłka w: 3 dni
Castalides Edition AOP
Czerwone wino wytrawne, z 2018 roku, jest blendem Syrah i Grenache Noir, pochodzące z regionu Langwedocji we Francji.
Wysyłka w: 3 dni
Marzas DOP Jumilla
Czerwone wytrawne wino, ze szczepu Monastrell (Pie Franco), z 2021 roku, pochodzące z regionu Jumilla w Hiszpanii.
Wysyłka w: 3 dni
Białe, czerwone, różowe, wytrawne, półwytrawne, słodkie, półsłodkie - napoje z winorośli występują w różnych odmianach. Ich smak zależy od wielu czynników. To przede wszystkim proces produkcji, ale też warunki panujące w winnicy. Mowa między innymi o nasłonecznieniu, rodzaju gleby, temperaturze, lokalnej roślinności i nie tylko. Winnice, w których powstają wina, zlokalizowane są w różnych miejscach świata. Wiele z nich znajduje się w Europie, głównie we Włoszech oraz w Hiszpanii, Portugalii i Francji.
Wina wytrawne, półwytrawne, słodki i półsłodkie
Napoje z winorośli dzielimy według różnych kryteriów. Jednym z najbardziej popularnych jest podział ze względu na zawartość cukru. Najmniejsze jego ilości znajdują się w odmianach wytrawnych, nieco więcej w półwytrawnych. Jak sama nazwa może wskazywać, znacznie więcej tego składnika znajdziemy natomiast w napojach półsłodkich oraz słodkich. Taki podział dotyczy win niemusujących. W przypadku odmian musujących dodatkowo wyróżnia się między innymi warianty bardzo wytrawne.
Białe, czerwone i różowe
Równie popularny jest podział według koloru napoju. Co ciekawe, niekoniecznie białe wina powstają z jasnych odmian winogron (choć tak jest w większości przypadków). Do ich produkcji używa się też tych samych, ciemnych owoców co do wyrobu napojów czerwonych. Ostateczna barwa nie zależy bowiem od wykorzystanych surowców, ale od procesu produkcji - liczy się czas, w którym skórki owoców zostaną oddzielone od wyciśniętego soku.
Jak serwować wina?
Bardzo istotna jest temperatura podawanego napoju. Wina białe i różowe zaleca się podawać po wcześniejszym schłodzeniu, natomiast optymalna temperatura odmian czerwonych to 15-18 stopni Celsjusza. Oczywiście każdy napój ma inne właściwości, dlatego przed podaniem warto zapoznać się z zalecanym sposobem serwowania dla konkretnego wina. Informacje na ten temat znajdują się na etykietach produktów oraz na stronach producentów.
Zespół Granfesta tworzą ludzie, którzy znają się na historii i właściwościach tych napojów - w razie pytań chętnie podzielimy się swoją wiedzą.