47 AD Prosecco DOC
Białe, organiczne, wegańskie, półwytrawne, lekko musujące wino z 2022 roku, ze szczepu Glera, pochodzące z regionu Veneto we Włoszech.
Wysyłka w: 3 dni
Belle Courbe Blanc IGP Pays d’Oc
Białe, półwytrawne, wino 0,75L z 2022 roku, Chardonnay o zawartości 13% alkoholu pochodzące z regionu Languedoc - Roussillon we Francji.
Wysyłka w: 3 dni
Belle Courbe Rouge IGP Pays d’Oc
Czerwone, półwytrawne, wino 0,75L z 2022 roku, kupaż Merlot i Grenache, o zawartości 13,5% alkoholu pochodzące z regionu Languedoc-Roussillon we Francji.
Wysyłka w: 3 dni
Ducado De Hoja Brut
Białe, półwytrawne wino musujące z 2021 roku, o zawartości 10,5% alkoholu, pochodzące z regionu Rioja w Hiszpanii.
Wysyłka w: 3 dni
Tombacco Primitivo Rosato IGT
Różowe wino półwytrawne, z 2023 roku, ze szczepu Primitivo, pochodzące z regionu Apulia we Włoszech.
Wysyłka w: 3 dni
Delampa Monastrell DOP Jumilla
Czerwone, półwytrawne wino, z 2021 roku, to w 100% Monastrell, pochodzące z regionu Jumilla w Hiszpanii.
Wysyłka w: 3 dni
Ducado De Hoja Brut Rose
Różowe, półwytrawne wino musujące z 2021 roku, o zawartości 11% alkoholu, pochodzące z regionu Rioja w Hiszpanii.
Wysyłka w: 3 dni
Piantaferro Primitivo Puglia IGT
Czerwone, półwytrawne wino, z 2022 roku, ze szczepu Primitivo, pochodzące z regionu Apulia we Włoszech.
Wysyłka w: 3 dni
Charakteryzuje się subtelną równowagą między słodyczą a kwasowością, co sprawia, że jest ono bardziej złożone niż propozycje słodkie, lecz mniej wytrawne niż klasyczne grupy tego napoju. Wino półwytrawne zarówno białe, czerwone, jak i różowe to kategoria, która cieszy się rosnącym zainteresowaniem. Zawartość cukru zazwyczaj mieści się w przedziale od 10 do 18 gramów na litr, co przekłada się na delikatną, dobrą słodycz w smaku.
Wina półwytrawne - rodzaje i ich charakterystyka
Napoje tego typu mają kilka grup, wyróżniamy białe, czerwone oraz różowe. Każda z nich charakteryzuje się nieco innych smakiem oraz aromatem:
- Wina białe półwytrawne cechują się subtelnością i delikatnością. Mają wyczuwalne nuty kwiatowe i owocowe, które mogą przypominać gruszki, jabłka, cytrusy, a czasem nawet tropikalne owoce. Popularne są szczepy jak Pinot Gris, Sauvignon Blanc oraz Moscato, które wytwarzane są w regionach takich jak Dolina Loary we Francji, Nowa Zelandia czy północne Włochy. Rodzaj biały dobrze komponują się z lekkimi potrawami, takimi jak sałatki, dania rybne, a nawet jako towarzystwo dla niektórych serów.
- Wina czerwone półwytrawne charakteryzują się świeżymi owocowymi aromatami. Znajdziemy w nich smaki takich owoców jak maliny, czereśnie czy śliwki. Przykłady szczepów to Grenache, Malbec i niektóre odmiany Cabernet Sauvignon. Regiony takie jak dolina Rodanu we Francji, Argentyna czy Południowa Australia są znane z produkcji tych napojów. Są one dobrym uzupełnieniem potraw z mięsa m.in. dziczyzny oraz bogatych serów.
- Wina różowe półwytrawne łączą cechy dwóch poprzednich. Typowe dla nich jest orzeźwiające połączenie smaków owoców czerwonych, takich jak truskawki, wiśnie czy granaty. Popularne szczepy to Syrah, Sangiovese i Pinot Noir. Tego rodzaju napoje różowe pochodzą z takich miejsc jak Prowansja we Francji, Włochy czy Kalifornia. Dobrze sprawdzają się w towarzystwie dań śródziemnomorskich, pikantnych potraw azjatyckich lub jako akompaniament do lekkich przekąsek.
Dobre wina półwytrawne czerwone, różowe czy też białe znajdują szerokie zastosowanie w kuchni.