Herdade Da Pimenta Rosa VR Alentejano
Różowe, wytrawne wino, z 2020 roku, kupaż Aragonez, Syrah i Turiga Nacional z regionu Alentejo w Portugalii.
Wysyłka w: 3 dni
La Grange Tradition Redon IGP Cotes de Thongue
Różowe wino wytrawne z 2021 roku, to cuvee Grenache i Syrah, pochodzące z regionu Langwedocji we Francji.
Wysyłka w: 3 dni
Tombacco Primitivo Rosato IGT
Różowe wino półwytrawne, z 2023 roku, ze szczepu Primitivo, pochodzące z regionu Apulia we Włoszech.
Wysyłka w: 3 dni
Ducado De Hoja Brut Rose
Różowe, półwytrawne wino musujące z 2021 roku, o zawartości 11% alkoholu, pochodzące z regionu Rioja w Hiszpanii.
Wysyłka w: 3 dni
Powstają w większości regionów krajów południowej Europy, takich jak Włochy, Francja, Hiszpania czy Portugalia. Wina różowe – bo o nich mowa – produkowane są również w Stanach Zjednoczonych oraz innych częściach świata. Choć trzeba przyznać, że zdecydowanie prym wiedzie tutaj francuska Prowansja, której większość lokalnych winiarni specjalizuje się w produkcji właśnie tego napoju.
Dostępne są warianty wytrawne, półwytrawne, słodkie oraz półsłodkie. Swoją nazwę zawdzięczają kolorowi pochodzącemu z ciemnych gatunków winogron. Można spotkać odmiany o różnym odcieniu, który zależy od czasu, jaki skórki owoców spędzają z wyciśniętym sokiem w procesie maceracji.
Jak powstaje wino różowe?
Popularny jest pogląd, że jest to mieszanka wina białego i czerwonego. Nic bardziej mylnego! Różowe napoje wytrawne, półwytrawne, słodkie czy półsłodkie powstają tak samo jak ich czerwone i białe odpowiedniki. Do produkcji wykorzystywane są winogrona czerwone. Po prostu w procesie maceracji skórki usuwa się w odpowiednim momencie, tj. po zabarwieniu napoju na róż. Odcień ten może być jasny lub ciemny – jest to zależne od czasu maceracji oraz wykorzystanego szczepu.
Rodzaje win różowych
Produkty te występują w różnych odmianach. To zarówno warianty delikatne, jak i o wyrazistym smaku. Spotkać można wino różowe półwytrawne, wytrawne, półsłodkie oraz słodkie. Często to właśnie po kolorze można poznać charakter tego napoju. Subtelne zabarwienie wskazuje na smak lekki, natomiast ciemniejsze na cięższy. Co ciekawe, na rynku dostępne są również wersje musujące.
Jak serwować wina różowe?
Przede wszystkim należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze wyrobu, tj. 10–12 stopni Celsjusza. Świetnie sprawdzi się jako aperitif, ale nie tylko. Wino różowe wytrawne, półwytrawne, słodkie czy półsłodkie idealnie komponuje się z lekkimi daniami, przystawkami, a nawet owocami. Często serwowane jest z sałatkami, makaronami, serami, a także deserami. To dość uniwersalny napój, który współgra z daniami kuchni śródziemnomorskiej, orientalnej i wieloma innymi.