36,00 zł
Cena regularna:
39,00 zł
36,00 zł
Cena regularna:
39,00 zł
Smak i aromat danego alkoholu są wynikiem złożonej interakcji wielu czynników, które wpływają na proces winifikacji od momentu, gdy winogrona rosną na winorośli, aż po butelkowanie gotowego produktu. To, jakie są wina czerwone półwytrawne, zależy m.in. od rodzaju winogron, warunków (temperatury, drożdży etc.) podczas fermentacji czy klimatu. Ciepłe klimaty sprzyjają dojrzewaniu winogron z intensywnymi owocowymi smakami, natomiast chłodniejsze regiony sprawiają, że alkohol jest subtelny w smaku, ale przy tym nieco kwaśniejszy.
Czerwone wina półwytrawne, zebrane poniżej, pochodzą z różnych winnic, dlatego różnią się od siebie smakiem i aromatem. W przypadku Belle Courbe Rouge IGP Pays d'Oc wyczuwalne są nuty ciemnych owoców takich jak jeżyny i maliny, wzbogacone o delikatne akcenty wanilii i dymu z czteromiesięcznego leżakowania w dębowych beczkach. Z kolei w propozycji Delampa Monastrell odczuwalny jest owocowy bukiet. Dominują w nim maliny, wiśnie i jagody, o świeżym, słodkim aromacie. Wino półwytrawne Primitivo di Piantaferro wyróżnia się natomiast mocnymi nutami czerwonych i czarnych owoców, co sprawia, że ma bardzo intensywny charakter.
Czerwone wino półwytrawne - z czym je podawać?
Tego rodzaju alkohole należy przechowywać w temperaturze wynoszącej około 16-20°C. Jest to także optymalna temperatura serwowania tego rodzaju alkoholu, choć niektóre propozycje, takie jak Belle Courbe Rouge wymagają jeszcze niższej temperatury przechowywania - 16-18°C.
Czerwone wina półwytrawne podaje się na ogół do bardziej rozbudowanych posiłków, takich, jak kolacje czy obiady – rzadziej do przekąsek, choć nie jest to sztywną regułą. Można serwować je razem z daniami śródziemnomorskimi, takimi jak pieczony bakłażan z serem i pomidorami czy pizza z oliwkami. Niektóre propozycje bardziej pasują do steków, pieczonej kaczki, lasagne z mięsem czy grillowanych warzyw.
Czerwone wina półwytrawne będą też pasować do przystawek, m.in.:
- wędlin;
- dojrzewających serów;
- bruschetty;
- tart serowych;
- faszerowanych pieczarek;
- koreczków z suszonymi pomidorami i mozzarellą
- oraz innych.