Chateau Ollieux Romanis Cuvee Classique Rouge AOC Corbieres
Czerwone, wytrawne, organiczne wino, z 2020 roku, kupaż Syrah 40%, Carignan 30% i Grenache 30%, z regionu Corbieres we francuskiej Langwedocji.
Wysyłka w: 3 dni
Chateau Ollieux Romanis Cuvee Classique Blanc AOC Corbieres
Białe, wytrawne, organiczne wino, z 2021 roku, kupaż Roussane 30%, Marsanne 30%, Grenache Blanc 20% i Macabeu 20%, z regionu Corbieres we francuskiej Langwedocji.
Wysyłka w: 3 dni
Chateau Ollieux Romanis Cuvee Prestige AOC Corbieres
Czerwone, wytrawne, organiczne wino, z 2020 roku, kupaż Syrah 40%, Carignan 30% i Grenache 30%, z regionu Corbieres we francuskiej Langwedocji.
Wysyłka w: 3 dni
Tombacco Rosso Piceno DOC
Czerwone, wytrawne, organiczne wino, z 2020 roku, to blend Montepulcino i Sangiovese, pochodzące z regionu Marche we Włoszech.
Wysyłka w: 3 dni
47 AD Prosecco DOC
Białe, organiczne, wegańskie, półwytrawne, lekko musujące wino z 2022 roku, ze szczepu Glera, pochodzące z regionu Veneto we Włoszech.
Wysyłka w: 3 dni
Vanita Nero D'Avola Sicilia DOC
Czerwone, wytrawne, organiczne wino, z 2021 roku, ze szczepu Nero d'Avola, pochodzące z Sycylii we Włoszech.
Wysyłka w: 3 dni
47 AD Chardonnay DOC Venezia
Białe, organiczne, wegańskie, wytrawne, wino z 2022 roku, ze szczepu Chardonnay, pochodzące z regionu Treviso i Wenecja we Włoszech.
Wysyłka w: 3 dni
47 AD Moscato IGT
Białe, organiczne, wegańskie, słodkie, lekko musujące wino z 2022 roku, ze szczepu Moscato, pochodzące z regionu Veneto we Włoszech.
Wysyłka w: 3 dni
47 AD Pinot Grigio DOC delle Venezie
Białe, organiczne, wegańskie, wytrawne, wino z 2023 roku, ze szczepu Pinot Grigio, pochodzące z regionu Treviso i Wenecji we Włoszech.
Wysyłka w: 3 dni
Znane są również jako naturalne, biodynamiczne, pochodzące ze zrównoważonych upraw czy też organiczne. Wina ekologiczne obejmują różne rodzaje tych napojów, jednak ich wspólną cechą jest naturalny skład. Przeszły one bowiem proces weryfikacji jakości po eliminacji chemicznych oraz sztucznych dodatków zarówno do trunków, jak i nawożenia gleby.
Co wyróżnia wina ekologiczne?
W ostatnich latach zauważalny jest wzrost świadomych decyzji konsumpcyjnych mających na uwadze troskę o środowisko. Często wybierane są produkty organiczne, tj. takie, które powstały przy użyciu naturalnych metod i bez dodatku sztucznych środków. Jeśli chodzi o wina organiczne, to od pozostałych napojów z winorośli różnią się przede wszystkim pochodzeniem oraz procesem produkcji. Oznacza to, że powstają z ekologicznych upraw i cały proces produkcji opiera się na naturalnych metodach, by zminimalizować negatywny wpływ na środowisko. Mowa między innymi o rezygnacji z chemicznych nawozów czy sztucznych drożdży.
Jak smakują wina organiczne?
Często pojawiają się pytania to, czy ekologiczne napoje mają specyficzny smak. Warto pamiętać, że określenie “ekologiczne” odnosi się do upraw i produkcji. Zatem nie jest to inna kategoria smakowa. I mamy tutaj do czynienia z podobnymi smakami jak w przypadku win tradycyjnych. Organiczne mogą być zarówno napoje białe, czerwone, jak i różowe, a także słodkie, półsłodkie, wytrawne bądź półwytrawne.
Czy tego rodzaju napoje są droższe od tradycyjnych?
Jeśli chodzi o wino ekologiczne, to rzeczywiście, jego cena może być wyższa od jego tradycyjnych odpowiedników. Wynika to z tego, że naturalna uprawa winorośli oraz proces produkcji mogą być bardziej pracochłonne i wymagać więcej czasu. A wyższe koszty produkcji przekładają się wówczas na cenę produktu końcowego. Choć nie powinny być to znaczące różnice.
Co jeszcze warto wiedzieć o tych napojach z winorośli? Powszechnie pojęć “eko”, “organiczne”, “biodynamiczne” czy “naturalne” używa się zamiennie. Jednak są pomiędzy nimi pewne różnice. Najistotniejsze jednak, że wszystkie te rodzaje powstają bez użycia chemicznych dodatków zarówno na etapie uprawy winorośli, jak i produkcji napoju.