



39,00 zł
Cena regularna:
42,00 zł

29,00 zł
Cena regularna:
36,00 zł

45,00 zł
Cena regularna:
49,00 zł

49,00 zł
Cena regularna:
59,00 zł

45,00 zł
Cena regularna:
49,00 zł

36,00 zł
Cena regularna:
39,00 zł

69,00 zł
Cena regularna:
79,00 zł

45,00 zł
Cena regularna:
49,00 zł

55,00 zł
Cena regularna:
59,00 zł
Powstają z ciemnych odmian tej życiodajnej rośliny, której skórki barwią nektar w procesie maceracji. Charakterystyczne szczepy dla win z południa Europy to: touriga nacional w Portugalii, tempranillo w Hiszpanii, cabernet franc we Francji i primitivo we Włoszech. Sprawdź, które z nich najlepiej wpisuje się w Twój gust!
Wina czerwone półwytrawne, wytrawne, słodkie – charakterystyka
Nazywamy je czerwonymi, ale prawda jest taka, że odmiana ta może przybierać najróżniejsze odcienie: od ciemnokrwistej czerwieni, przez purpurę i fiolet, aż po rubinowe, wiśniowe i ceglaste tony. Czemu zawdzięczamy ich charakterystyczny, nierzadko cierpki i gorzki posmak? Głównie garbnikom - związkom organicznym, które zapewniają naturalną konserwację takim produktom spożywczym jak herbata, kawa, sery, czy właśnie wino.
W ich bukietach, w zależności od odmiany, rozpoznamy smak świeżych lub suszonych owoców, czekolady, przypraw korzennych i ziół, a także drzewne, dymne i zwierzęce aromaty.
Im większa ekspozycja moszczu na bogate w garbniki skórki i pestki, tym ciemniejsza barwa i cięższy charakter napoju. To smaki dla prawdziwych koneserów - na początek swojej sommelierskiej przygody warto zapewne celować w nieco lżejsze odmiany i stopniowo przyzwyczajać się do bardziej gorzkawych i szorstkich nut.
Jak i w czym podawać wina czerwone półsłodkie, słodkie, wytrawne?
Każde z nich zaleca się przechowywać w temperaturze pokojowej i ewentualnie schłodzić na krótko przed spożyciem. Na doświadczanie pełni smaków i aromatów danego szczepu pozwala zazwyczaj 15-18 stopni Celsjusza. Młodsze i lżejsze roczniki zazwyczaj podaje się w nieco niższej temperaturze niż starsze.
Jeśli masz już butelkę swojego ulubionego napoju – upewnij się, że dysponujesz także odpowiednimi naczyniami do jego zaserwowania. Takie kieliszki charakteryzuje wyraźnie szersza czasza i dłuższa nóżka.
I... z czym je podawać?
Nie sztuką jest kupić dobrą butelkę wytrawnego lub półsłodkiego napoju - sztuką jest zaserwować go tak, by doskonale współgrał z innymi smakami i aromatami.
Wino czerwone wytrawne i półwytrawne świetnie pasuje do:
- mięs i wędlin,
- dań z grilla,
- dań kuchni włoskiej,
- deski serów.
A co z odmianami słodkimi? Wino czerwone słodkie doskonale sprawdzi się do deserów (lodów, ciast, tart itd.) oraz do samodzielnej degustacji.
W opisie każdego produktu dostępnego na naszej stronie znajdziesz wskazówki dotyczące przechowywania oraz podawania produktu. Dzięki nim unikniesz towarzyskiego faux pas i będziesz mógł w pełni celebrować potencjał każdego ze szczepów.