DARMOWA WYSYŁKA DLA ZAMÓWIEŃ OD 290 PLN                DORADCA TEL 795 205 046

Granfesta wine selection
Aby móc przeglądać produkty w naszym sklepie musisz mieć co najmniej 18 lat.

Potwierdź swój wiek poniżej lub opuść stronę.

opuść strone

Darmowa dostawa już od 290 PLN

 
Promocje
Zestaw 6 win "Białe szaleństwo"
Zestaw 6 win "Białe szaleństwo"

289,00 zł

Cena regularna: 314,00 zł

Najniższa cena: 299,00 zł
szt.
Delampa Centenario DOP Jumilla
Delampa Centenario DOP Jumilla

85,00 zł

Cena regularna: 89,00 zł

Najniższa cena: 85,00 zł
szt.
Vanita Nero D'Avola Sicilia DOC
Vanita Nero D'Avola Sicilia DOC

59,00 zł

Cena regularna: 69,00 zł

Najniższa cena: 55,00 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Wina różowe

 Tombacco Primitivo Rosato IGT Tombacco Primitivo Rosato IGT
Cena:

46,00 zł

Cena regularna: 49,00 zł

Najniższa cena: 45,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
  • nowość
Ducado De Hoja Brut Rose Ducado De Hoja Brut Rose
Producent: Bodegas Alvia
Cena:

39,00 zł

szt.
zobacz więcej

Powstają w większości regionów krajów południowej Europy, takich jak Włochy, Francja, Hiszpania czy Portugalia. Wina różowe – bo o nich mowa – produkowane są również w Stanach Zjednoczonych oraz innych częściach świata. Choć trzeba przyznać, że zdecydowanie prym wiedzie tutaj francuska Prowansja, której większość lokalnych winiarni specjalizuje się w produkcji właśnie tego napoju.

Dostępne są warianty wytrawne, półwytrawne, słodkie oraz półsłodkie. Swoją nazwę zawdzięczają kolorowi pochodzącemu z ciemnych gatunków winogron. Można spotkać odmiany o różnym odcieniu, który zależy od czasu, jaki skórki owoców spędzają z wyciśniętym sokiem w procesie maceracji.

Jak powstaje wino różowe?

Popularny jest pogląd, że jest to mieszanka wina białego i czerwonego. Nic bardziej mylnego! Różowe napoje wytrawne, półwytrawne, słodkie czy półsłodkie powstają tak samo jak ich czerwone i białe odpowiedniki. Do produkcji wykorzystywane są winogrona czerwone. Po prostu w procesie maceracji skórki usuwa się w odpowiednim momencie, tj. po zabarwieniu napoju na róż. Odcień ten może być jasny lub ciemny – jest to zależne od czasu maceracji oraz wykorzystanego szczepu.

Rodzaje win różowych

Produkty te występują w różnych odmianach. To zarówno warianty delikatne, jak i o wyrazistym smaku. Spotkać można wino różowe półwytrawne, wytrawne, półsłodkie oraz słodkie. Często to właśnie po kolorze można poznać charakter tego napoju. Subtelne zabarwienie wskazuje na smak lekki, natomiast ciemniejsze na cięższy. Co ciekawe, na rynku dostępne są również wersje musujące.

Jak serwować wina różowe?

Przede wszystkim należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze wyrobu, tj. 10–12 stopni Celsjusza. Świetnie sprawdzi się jako aperitif, ale nie tylko. Wino różowe wytrawne, półwytrawne, słodkie czy półsłodkie idealnie komponuje się z lekkimi daniami, przystawkami, a nawet owocami. Często serwowane jest z sałatkami, makaronami, serami, a także deserami. To dość uniwersalny napój, który współgra z daniami kuchni śródziemnomorskiej, orientalnej i wieloma innymi.

Dobre wina czerwone

Dobre wina białe

Wina w promocji

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium