DARMOWA WYSYŁKA DLA ZAMÓWIEŃ OD 250 PLN                DORADCA TEL 795 205 046

Granfesta wine selection
Aby móc przeglądać produkty w naszym sklepie musisz mieć co najmniej 18 lat.

Potwierdź swój wiek poniżej lub opuść stronę.

opuść strone

Darmowa dostawa już od 250 PLN

 
Opcje przeglądania
Promocje
 Tombacco TAI Veneto IGT
Tombacco TAI Veneto IGT

45,00 zł

Cena regularna: 49,00 zł

Najniższa cena: 49,00 zł
szt.
Zestaw 6 win "Nieoszlifowane diamenty"
Zestaw 6 win "Nieoszlifowane diamenty"

439,00 zł

Cena regularna: 484,00 zł

Najniższa cena: 439,00 zł
szt.
 Delampa 50 Anos DOP Jumilla
Delampa 50 Anos DOP Jumilla

55,00 zł

Cena regularna: 59,00 zł

Najniższa cena: 49,00 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Wina półsłodkie

Napoje alkoholowe o nucie słodyczy należą do grona najchętniej wybieranych spośród wszystkich rodzajów. Wśród nich znajduje się szeroka gama produktów, które zaspokajają różnorodne gusta konsumentów, od miłośników intensywnych smaków, po tych, preferujących bardziej subtelne i słodsze nuty. W szczególności wina półsłodkie czerwone, białe i różowe stanowią propozycję dla osób ceniących sobie zrównoważony poziom słodyczy, łącząc w sobie cechy zarówno wytrawnych, jak i słodkich win.

Charakterystyka i rodzaje win półsłodkich

Charakteryzują się wyjątkowym profilem smakowym, w którym słodycz jest wyraźnie obecna, jednak nie dominuje nad pozostałymi elementami bukietu. Taki balans sprawia, że są one doskonałym wyborem do wielu potraw, zarówno tych wytrawnych, jak i wykonywanych na słodko. Zróżnicowanie wśród tych trunków jest bardzo duże – obejmuje produkty pochodzące z różnych regionów świata, wykonane z wielu odmian winogron. Dzięki temu każdy miłośnik półsłodkiego wina może znaleźć coś dla siebie, poszukując różnorodności smaków, aromatów i tekstur, które mają do zaoferowania te napoje alkoholowe.

Proces produkcji

Produkcja win półsłodkich wymaga od winiarzy szczególnej uwagi i precyzji. Kluczowym etapem jest odpowiednie zarządzanie momentem zbioru winogron oraz procesem fermentacji, aby osiągnąć pożądany poziom słodyczy i kwasowości. Fermentacja może być zatrzymywana w różnych momentach, co pozwala na zachowanie naturalnych cukrów winogronowych w gotowym produkcie. Takie podejście wymaga nie tylko wiedzy i doświadczenia, ale również intuicji i zrozumienia charakteru poszczególnych odmian winogron.

Zastosowanie i parowanie win półsłodkich z potrawami

Wina czerwone półsłodkie są niezwykle wszechstronne pod względem zastosowań kulinarnych. Doskonale komponują się z szeroką gamą potraw, od lekkich przystawek, poprzez dania główne, aż po desery. Ich subtelna słodycz może wspaniale uzupełniać smaki pikantnych i orientalnych dań, równoważąc ich intensywność. Ponadto, są doskonałym wyborem do towarzyszenia serom o intensywnym aromacie oraz owocom morza. Wybierając wino czerwone półsłodkie do dania, warto kierować się zasadą komplementarności lub kontrastu smaków, aby w pełni wydobyć i docenić bogactwo wszystkich aromatów.

Dobre wina czerwone

Dobre wina białe

Wina w promocji

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium