46,00 zł
Cena regularna:
49,00 zł
59,00 zł
Produkcja tego rodzaju napojów alkoholowych rozpoczyna się od wyboru odpowiednich odmian winogron, które są zbierane w określonym momencie dojrzewania. Następnie winogrona są delikatnie przetwarzane, aby uniknąć nadmiernej ekstrakcji tanin, aby białe wina wytrawne zachowały lekki charakter. Fermentacja odbywa się w niskich temperaturach, co skutkuje powolnym uwalnianiem aromatów i zachowaniem charakterystycznych nut owocowych. Często stosuje się również fermentację malolaktyczną, aby złagodzić kwasowość wina. Po fermentacji wina są starzone, często w stalowych zbiornikach. Ten etap pozwala zachować ich świeżość i czystość aromatu. W niektórych przypadkach dojrzewanie w beczkach z dębu francuskiego dodaje subtelnych nut wanilii i przypraw.
Charakterystyka smaku i aromatu białych win wytrawnych
Białe wina wytrawne charakteryzują się one jasną, często słomkową barwą oraz bogatym bukietem aromatów, w którym dominują nuty cytrusowe, zielone jabłka, kwiaty i czasami delikatne akcenty ziołowe. W smaku są lekkie, ale jednocześnie wyraziste, z dobrze zbalansowaną kwasowością, która nadaje im świeżość. Często można wyczuć również mineralne komponenty. W zależności od regionu i techniki produkcji niektóre białe wina wytrawne mogą również posiadać subtelne nuty dębowe, które są wynikiem starzenia w beczkach.
Sposoby podawania białych win wytrawnych
Białe wina wytrawne powinny być serwowane w temperaturze 8-10°C. Podaje się je z różnymi potrawami, takimi jak owoce morza (ostrygi czy krewetki), z lekkimi daniami z drobiu, delikatnymi rybami czy sałatkami. W zależności od charakterystyki konkretnego wina można je również serwować w nieco wyższej temperaturze, 10-12°C, do pieczonych ryb czy białego mięsa.
Winnice produkujące białe wina wytrawne
Białe wina wytrawne są produkowane przez różne winnice na całym świecie. W Europie najwięcej winnic, które zajmują się produkcją tego rodzaju wina, znajduje się we Francji, Włoch, Hiszpanii i Portugalii. Należą do nich m.in. winnica La Grange, położona w sercu Langwedocji we Francji, włoska winnica Rinomata Cantina Tombacco oraz Pasetti z regionu Abruzja, portugalska Casa Relvas w Alentejo oraz Chateau Ollieux Romanis zlokalizowana we Francji.