5-cio pokoleniowa historia winnicy Pasetti rozpoczyna się w epoce Burbonów i sięga współczesności. Punkt zwrotny dla winnicy nastąpił w latach 60-tych, wraz z rozpoczęciem winifikacji na własną rękę z niezwykle pozytywnym wynikiem, a firmie udaje się wyrobić markę na rynku.
W latach 80-tych Mimmo Pasetti, student enologii, dał firmie impuls butelkując Montepucliano: zrobił to, aby uczcić narodziny swojej pierworodnej Franceski, która była rudowłosa, podobnie jak babcia Mimmo, Donna Rachele. Tak narodziło się wino Testarossa (która dosłownie znaczy "Czerwona Głowa"), flagowe wino winiarni i Rodziny Pasetti.
Mimmo Pasetti, obecnie zarządza firmą, z wizją nabywa coraz więcej pól w Pescosansonesco (Gran Sasso i Park Narodowy Monti della Laga). Terroir Pescosansonesco, gliniasto-wapienny, jest idealny do uprawy Montepulciano d'Abruzzo, a zakres temperatur między dniem a nocą na wysokości 550 m.n.p.m. gwarantuje, wysoką jakość i elegancję wina. Pasetti jest jedyną firmą we Włoszech, która może używać logo Parku Narodowego na etykiecie swoich butelek. Mimmo wspierają jego trzej synowie, z których każdy ma określoną i inną rolę: Francesca Rachele jest odpowiedzialna za administrację, Massimo za eksport , a Davide, który jest enologiem, jest odpowiedzialny za produkcję wina.