Włoskie wino Primitivo, jest bardzo lubiane , a swoją obecną popularność zawdzięcza niskiej kwasowości, wysokiej zawartości cukru resztkowego, łagodnym, dojrzałym taninom, dżemistym aromatom owoców leśnych, dojrzałej wiśni oraz nutami lukrecji i słodkiej czekolady. Nie brakuje nie brakuje winu jednak charakteru. Jeśli wino jest dodatkowo starzone w dębie to zyskuje na czekoladowym oraz waniliowym smaku i aromacie. Kolor wina jest intensywny, rubinowy z fioletowymi refleksami.
Szczep primitivo jest uprawiany na południu Włoch, w Apulii, a jego nazwa pochodzi od słowa primativus i oznacza „wcześnie dojrzewający”, ponieważ winogrona są zbierane już w sierpniu. Lokalny, śródziemnomorski klimat sprawia, że aura jest sucha i słoneczna, co przy bardzo żyznej glebie sprzyja uprawie winogron. Dzięki położeniu między Adriatykiem, a Morzem Jońskim, chłodna morska bryza łagodzi wysoką temperaturę panującą w nasłonecznionych winnicach, co wyjątkowo sprzyja uprawie. Najbardziej znane apelacje to Gioia del Colle i Primitivo di Manduria. Stąd najczęściej występującymi winami są Primitivo Puglia i Primitivo di Manduria
Wino to z uwagi na swój charakter będzie smakowało większości, nawet osobom, które mało piją wina, bo przeszkadza im wysoka kwasowość. Dlatego jest to dobry pomysł jako wino na prezent , także jako wino na prezent firmowy ,gdy nie znamy dokładnie winnych preferencji obdarowanego i będzie to bezpieczny wybór. Dla miłośników win włoskich, gotowy, tematyczny zestaw wina powinien zawierać Primitivo.
Wino Primitivo oczywiście najlepiej spożywać w połączeniu z daniami kuchni włoskiej, ale pasuje ono także do czerwonych mięs, w tym dziczyzny, serów, wędlin, ale także białych mięs. Sprawdzą się, pieczony indyk, jagnięcina, pizza, makarony, lazania i risotto.
Primitivo sprawdzi się znakomicie, także jako łagodne wino, pite bez posiłku i chyba za to najbardziej je lubimy.