Prosecco to włoskie wino musujące produkowane w regionach Veneto i Friuli-Venezia Giulia, w północno-wschodniej części Włoch. To popularne na całym świecie wino musujące, produkowane w ilości prawie 500 milionów butelek, z aromatycznej odmiany winogron – Glera, w minimum 85%.
Prosecco ma delikatny owocowy smak i zapach, z wyczuwalną gruszką, jabłkiem, cytrusami i nutami kwiatowymi. To lekkie i odświeżające wino powinno być podawane mocno schłodzone, w temperaturze 6-8°C jako aperitif, do przekąsek, ryb, owoców morza, serów
Klasyfikacja tego musującego wina ma się inaczej, niż przy klasycznym winie. Dry oznacza wino półsłodkie, a Extra dry to półwytrawne wino. Stosowane są trzy kategorie stopnia musowania wina: wino spumante to wino musujące, o co najmniej 11% alkoholu, wino frizzante to delikatnie musujące wino, o minimum 9% zawartości alkoholu, wino tranquillo to wino spokojne, o zawartości alkoholu 10,5%, dostępne tylko lokalnie, w regionie wytwarzania.
Niezależnie od rodzaju i wyboru wino prosecco będzie zawsze łagodnym, lekkim, smacznym, aromatycznym winem, które schłodzone, da dużo przyjemności w piciu. Tak jak 47 Anno Domini Prosecco DOC od Rinomata Cantina Tombacco.