Regiony winiarskie Włoch.
Uprawy win włoskich należą do najstarszych na świecie, a cały kraj jest podzielony na 20 regionów winiarskich. Każdy region Włoch, z uwagi na odmienność gleb, ukształtowania terenu, odległość od morza i intensywność nasłonecznienia produkuje różniące się od siebie wina, nawet gdy porównujemy ten sam szczep winogron.
Najbardziej znane włoskie regiony winiarskie to Toskania, Piemont, Abruzja, Friuli Wenecja, Apulia, Wenecja Euganejska (Veneto) , Sycylia .
Włoskie czerwone i białe wino.
Najpopularniejszymi szczepami win czerwonych Włoch są Sangiovese, Montepulciano, Primitivo , Negroamaro, Aglianico , Barbera i Nero d'Avola , ale także Merlot. Najpopularniejszymi szczepami win białych Włoch są Trebbian, Pecorino, Moscato, Glera, z której powstaje Prosecco, ale także Chardonnay.
Klasyfikacja win włoskich.
Wino włoskie jest klasyfikowane jako DOCG, DOC, IGT i VdT. Natomiast Riserva – oznacza wino starzone przez minimum 2 lata, przed rozlaniem do butelek. Superiore to wino o naturalnie wysokim stopniu alkoholu, a Classico to wino produkowane w miejscu, gdzie dany szczep winogron jest uprawiany od wieków.
Tak Włochy to winiarska potęga, z ponad milion winnic pochodzi ok. 15% światowej produkcji wina! Jest więc w czym wybierać. Wina włoskie to bardzo szeroki wybór, w którym każdy, lubiący wino, odnajdzie swój styl.