Zestaw 6 win "Nieoszlifowane diamenty"
towar niedostępny
Opis wina:
W zestawie "Nieoszlifowane diamenty" odkryjesz 6 niezwykłych czerwonych win z darmową dostawą:
1. Chateau Ollieux Romanis Cuvee Prestige AOC Corbieres
Opis wina:
Wino Chateau Ollieux Romanis Cuvee Prestige od Chateau Ollieux Romanis, jednej z najstarszych winnic na świecie, jej historia sięga 1000 lat wstecz, do czasów rzymskich. Wino wyróżnia się swoim własnym charakterem od innych win Corbieres. Ma głęboki, granatowy kolor. W nosie wyczuwalne są delikatne nuty ciemnych owoców, jak czarna porzeczka, malina, ale ale także kakao. Wino starzone w dębowej beczce przez 12 miesięcy, dobrze zrównoważone, czarujące z gładkim finiszem.
Informacje produktowe:
Czerwone, wytrawne, organiczne wino, 0,75L z 2019 roku, wspaniały kupaż Syrah 40%, Carignan 30% i Grenache 30%, o zawartości 14,5% alkoholu, z regionu Corbieres w sercu francuskiej Langwedocji.
Nagrody i wyróżnienia:
Chateau Ollieux Romanis Cuvee Prestige z rocznika 2016 zostało ocenione przez Roberta Parkera / The Wine Advocate na 92/100 punktów.
Sposób podawania wina:
Doskonałe w temperaturze 16-17°C, pasuje do czerwonych mięs, w szczególności pieczeni i dziczyzny.
2. Finca De Altura DO Ribera del Duero
Opis wina:
Finca De Altura to wino z uznanej winnicy rodzinnej Dominio Basconcillos w Ribera del Duero. Ręcznie zbierane winogrona w starannym procesie winifikacji i starzenia przez 8 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu dają głęboki rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Delikatny i elegancki bukiet z wyraźnym owocowym charakterem świeżych letnich jagód zmieszanych z subtelną nutą przypraw w tle. W smaku bardzo przyjemna korzenna wiśnia z jedwabną konsystencją i nutami mineralnymi, typowymi dla kredowych i kamienistych gleb na dużych wysokościach. Dobrze zbalansowana kwasowość delikatnie otulona jedwabnymi i gładkimi taninami oraz subtelnymi nutami przypraw i orzechów, które wypełniają usta przyjemnymi doznaniami.
Informacje produktowe:
Czerwone, wytrawne wino, 0,75L z 2019 roku, o zawartości 15,5% alkoholu, w 100% tempranillo, z regionu Ribera del Duero w Hiszpanii.
Nagrody i wyróżnienia:
Finca De Altura zdobyła liczne nagrody i wyróżnienia, w tym w roku 2021 Guía Vinos Gourmets 92 pkt i Greg Sherwood MW 93+/100 punktów.
Sposób podawania wina:
Rekomendowane do spożycia temperaturze 16-18°C, po 30 minutowej dekantacji, podawane do pieczonego i grillowanego czerwonego mięsa oraz dań kuchni śródziemnomorskiej.
3. Herdade Da Pimenta Amphora VR Alentejano
Opis wina:
Herdade Da Pimenta Amphora to bardzo ciekawe wino z rodzinnej winnicy Casa Relvas w Alentejo, które starzone w małych amforach, a to rzadkość dzisiaj, dają kolor jasno czerwony. Wino mocno owocowe z ziemistymi, humusowymi, jodowymi i eukaliptusowymi nutami amfory. Wino dobrze zbudowane i zbalansowane, z łagodnymi taninami, miękkie i przyjemne. Aromaty jagód, ciemnej czekolady i przypraw. Wino bogate w taniny, skoncentrowane. Długi finisz.
Informacje produktowe:
Czerwone, wytrawne wino, 0,75L z 2020 roku o zawartości 13,5% alkoholu, kupaż Aragonez, Trincadeira i Alicante Bouchet, z regionu Alentejo w Portugalii.
Sposób podawania wina:
Polecane w temperaturze to 16-18°C do dań śródziemnomorskich, mięsnych, grillowanych i miękkich serów.
4. Tombacco Rosso Piceno DOC
Opis wina:
Rosso Piceno od Rinomata Cantina Tombacco, producenta wina z ponad 100-letnią historią, to wino o intensywnym rubinowym kolorze z fioletowymi refleksami. Połączenie winogron Montepulciano i Sangiovese dało bardzo złożony, intensywny zapach, z dominacją nut owocowych, jak wiśnia, czerwona porzeczka, jeżyna oraz nut kwiatowych, głównie fiołków, ale także wanilii i czarnego pieprzu. W smaku wino jest nieszablonowe, zaskakujące, mocno owocowe, bogate, z wyraźnymi taninami.
Informacje produktowe:
Czerwone wytrawne, organiczne wino 0,75L z 2020 roku, to blend Montepulcino i Sangiovese, o zawartości 14% alkoholu, pochodzące z regionu Marche we Włoszech.
Nagrody i wyróżnienia:
Tombacco Rosso Piceno DOC Biologico w ostatnich latach zostało wyróżnione wieloma prestiżowymi nagrodami, w tym przez Decanter oraz wiodącego krytyka winiarskiego we Włoszech – Luca Maroni, który przyznał winu 93/100 punktów.
Sposób podawania wina:
Najlepsze do podawania w temperaturze 16-18°C do dań z czerwonego mięsa, w tym dziczyzny.
5. Castalides Reserve AOP
Opis wina:
Castalides Reserve z winnicy La Grange, położonej w samym środku Langwedocji, błyszczy w kolorze jeżyn z fioletowymi refleksami. W nosie pojawia się skoncentrowany bukiet dojrzałych jeżyn, delikatnych nut przypraw i wanilii. Na podniebieniu to bogate wino, starzone w nowych beczkach dębowych przez 6 miesięcy, odzwierciedla aromaty nosa i łączy się z ciepłym ciałem. Przyjemnie długie zakończenie z nutą pieprzu.
Informacje produktowe:
Czerwone wino wytrawne, 0,75L, z 2018 roku, jest blendem Grenache Noir i Mourvedre o zawartości 14,5% alkoholu, pochodzące z regionu Langwedocji we Francji.
Nagrody i wyróżnienia:
Castalides Reserve AOP w ostatnich latach zostało wyróżnione wieloma prestiżowymi nagrodami, w tym przez Decanter, Mundus Vini, Berliner Winetrophy i 92 pkt u Parkera.
Sposób podawania wina:
Rekomendowana temperatura podawania to 15-18°C, z mocnymi ostrymi potrawami, takimi jak gulasz, czerwone mięsa, kaczka i dojrzałe, twarde sery.
6. Criatura Private Selection CVR Lisboa
Opis wina:
Criatura Private Selection to flagowe wino Garrocha Estate Wines, należącej do rodziny Macieira, z winnicy Quinta do Garido o korzeniach sięgających 1945 roku. Wino ma głęboką czerwoną barwę i aromat owoców leśnych uzupełniony nutami pochodzącymi z dębowej beczki, w którym było starzone. To pełne i gładkie wino, z długim, eleganckim finiszem. Bardzo dobre wino.
Informacje produktowe:
Czerwone, wytrawne wino 0,75L, z 2019 roku, ze szczepu Tinta Miuda (Graciano) 80%, Mencia 10% i Castelăo 10%, o zawartości 14% alkoholu, pochodzące z regionu Lisbony w Portugalii.
Sposób podawania wina:
Najlepsze do podawania w temperaturze 18-20°C jako uzupełnienie pełnych smaku, treściwych dań, takich jak pieczone mięso oraz dojrzewający ser.